Igår var det dags för “Debatt”, igen!

Igår, den 1 oktober 2015, medverkade jag återigen i SVT´s “Debatt” om stöket kring fotbollen. Märk väl, inte “huliganismen” – som samhällsdebatten i medier och sociala medier först handlade om, i vanlig ordning. Det som hade skett var egentligen ingenting nytt som inte har skett tidigare genom åren under högriskmatcher – denna gång var det dessutom en högriskmatch i form av ett Stockholmsderby. Illa valda ramsor, där både orden “Hora” samt “låt han dö” ingick blev snabbt till rubriker som “fotbollsskandaler” och för någon journalist var detta bland det lägsta man hade sett och hört. I inläggen nedan skriver jag mer utförligt kring mina tankar kring den moralpaniken, även på FotbollDirekt.se kan dessa vädras i en intervju baserat på dessa.
Sist jag satt med på SVT´s “Debatt” hade en man inför en premiär gått till arenan i supportertåget maskerad, även detta ansågs då vara något av fotbollens död i Sverige. Parallellt med dessa debatter pågår utredningar om match-fixning och mutor inom fotbollen. Parallellt med denna debatt – som faktiskt har med huliganism att göra – lever vetskapen om det skrämmande “straff” som en vuxen 28-årig Helsingborgshuligan fick, som mer liknar en belöning, av att ha slagit ihjäl en oskyldig Djurgårssupporter (Obs! ej huligan!)
– Saker som de facto direkt är ett reellt hot emot fotbollen samt en fingervisning i vad samhället accepterar kring den och inte.

Men vi lägger istället full fokus på ramsor, där ingen vet vem som skall ansvara för vad eller hur detta skall åtgärdas – mer än att tala om hur för jävligt detta är! Redan innan debatten på SVT ville många få detta till vara “huligan-relaterat”, vilket är en vanligt förekommande okunskap av att blanda ihop saker samt inte riktigt ha koll på vad som är vad – Hur eller vilka som är vad!
Hur det gick i debatten, samt mitt ställningstagande kan Du se på SVT Play (23.30 in i programmet).
Jeanette är ingen fotbollsfantast direkt, eller ens intresserad av  att prata om resultat i någon form. Men även hon kunde igår konstatera, att hon inte var helt säker på om de människor som bränner av bengaliska eldar, kastar in saker på planen eller stökar kring fotbollen är desamma som slåss i dess namn… Varför skulle de vilja ha den uppmärksamheten? Nu blir inte jag ett dugg förvånad över hennes konstaterande då hon är en av de mest slipande Kvinnor jag fått äran att träffa, men pga samhällsdebatten och moralpaniken tillsammans med den fruktsallad som blivit av dessa är det inte alls vanligt att höra någon “icke-insatt” dra den slutsatsen av att ens kunna tänka lite längre än vad mediers rubriker säger samt kallar saker och ting. Precis så är det, 9 gånger av 10 är det inte ens huliganrelaterade problem ( i dess sanna bemärkelse) som sker kring matchdagar. Med för oss är allt och alla som höjer rösterna inför, under -och efter en fotbollsmatch huliganer.

Allsvenskan drog i år publikrekord, med strax över 2 miljoner besökare. Tusentals barn och barnfamiljer besöker varenda derby samt högriskmatch – även den i söndags! Vilka alla dessa tusentals barnfamiljer är, som det talas om har slutat gå på fotboll vet få. Tvärtom är det ett faktum, som i så mycket annat, de som är som mest rädda att besöka en fotbollsmatch även är de som aldrig varit på en. Möjligen funderade många på att börja gå med sina barn, men efter att ett knallskott som brunnit av fått Kalasjnikov liknande proportioner, avböjt. Det är fullt förståeligt!
Men med tanke på de få individer som stökar, de få huliganer som slåss och de tusentals människor som fortfarande besöker fotbollen är dess rykte samt skuldbeläggning oerhört orättvis!
Inför debatten igår tåg vi tåget till Göteborg, vi hann knappt sätta oss in i filmen som spelades upp innan tåget och SJ strulade – igen. Paniken uppstod hos SVT redaktionen, medan jag mest var lycklig över att Jeanette fanns med och kunde krama på henne då och då.

Tåget skulle försenas med 60-90 minuter, varpå Debatt redaktionen valde att skicka taxibilar ifrån Herrljunga till Göteborg och studion, övriga deltagares stress över att inte hinna var påtaglig, Debatterna började redan i Herrljunga i väntan på de – dessutom – försenade taxibilarna. Men de debatterna gav jag mig inte i, utan uppskattade som sagt mest tiden att stå och hålla om Jeanette – mitt största problem låg i att hon lätt fryser och runt 21.00 är det inte längre varmt i Sverige. Till sist kom taxibilarna och i ilfart körde de oss till Göteborg. På vägen höll vi dessutom på att krocka med en Älg, som stod på den bäcksvarta vägen och mest verkade fundera på vilket håll han skulle gå. Taxi chauffören blev dock så exalterad över älgens närvaro att han tackade både Gud och livet.

Debatt redaktionen fick styra om debatternas turordning, vår debatt kring fotbollsproblem skulle  vara först ut  – men blev nu den sista. Vilket jag anser vara bra. Medan Jeanette leddes in till “Green-room” snabb-sminkades jag för att mellan debatterna ta plats på debatternas arena. Debatten var ingen ny, det är samma rundgångsdebatt som sker årligen – skillnaden är deltagarna. I årets debatt satt även Gudrun Schyman… Men jag är inte förvånad över de röster som får ta plats i denna debatt, då alla har en bestämd uppfattning kring den – oavsett vad man vet eller kan om fotboll överhuvudtaget, supportar eller huliganism – i dess rätta bemärkelse. Det förvånade mig inte en sekund att även “genus” och det feministiska synsättet till varje pris även skulle bankas in i denna debatt. Allt är männens fel, och är det inte männens fel så är det fotbollens.

Vad Gudrun Schyman dock helt missade att tänka på var att fotbollen inte alls är någon födelseplats för destruktiva krafter eller är unik för förhållandevis ytterst få individer att stöka. Dagens debatt grundade sig i söndagens händelser, där olämpliga hejarramsor låg i fokus och inte huliganer eller någon våldsproblematik. Men ändå lyckas debatten landa kring att våldshändelser av värsta slag inträffade. Gudrun Schyman ville jämföra Herr fotbollen mot Damfotbollens gemytliga arenor – låt oss göra det, Herrfotbollens Allsvenska passerade nyligen 2 miljoner besökare. Damfotbollen passerade möjligen 2000… Trots den jämförelse som gjordes av Gudrun Schyman själv, där korv och kaffe var idealet men som även serveras betydligt mer på Herrfotboll än vad det serveras våldshändelser, och trots den bild som Gudrun Schyman till varje pris ville skuldbelägga fotbollen för så kvarstår faktum – trots gemytligt korv och kaffe på Damfotboll, utan några inslag av skit så är det ändå en förkrossande skillnad på publik mellan herr -och damfotbollen. Jo, jag anser själv att damfotbollen inte alls är lika bra att titta på i Sverige, när knappt Allsvenskan når upp till den kvalitén man gärna vill se i en högsta division. Så, över 2 miljoner människor väljer alltså ändå att besöka herrfotbollen än damfotbollen -och jag kan lova att det där även där 9.5 gånger av 10 är gemytligt med korv och kaffe. Med detta konstaterande visar Gudrun och alla som resonerar som henne att fotbollen står till svars för vad individer väljer att göra, samt att fotbollen i sig inte ens är relevant/ intressant för någon av alla miljoner besökare. Det spelar ju ingen roll om de ser på dam -eller herrfotboll… Men de flesta väljer herrfotbollen då den är lite bättre samt underhållande att titta på – att vi i Sverige sedan fått detta till att vara “kvinnohat” finner jag bara skrattretande.
Det är så svårt att erkänna att damfotboll helt enkelt inte lockar den publik som herrfotbollen gör, en del av detta är på grund av kvalitén. Att dra in jämställdhetsfrågor, som mer är ett verklighetsfrånvarande manshat lika extremt som huliganerna själva är för mycket att begära någon av feministnazisterna skall se och/ eller erkänna.

Under debatt tog jag Gudruns resonemang av att fotbollen skall ansvara för -och stå till svars för vad vissa individer kring den väljer att göra, och utagera sin “macho-identitet”, genom att ställa en motfråga om hon eller något Vänster parti också då borde stå till svars för att individer inom AFA spelar ut sin “macho-identitet” samt slår sönder halva stan den 1 maj? Men det är givetvis inte samma sak…! Dock fick jag heller ingen förklaring till vad skillnaden var eller om V skulle stå till svars.
Efter debatten tog taxin oss till Scandic Europa där vi somnade in efter en mysig middag på rummet runt 01, för att stiga upp 05 och ta tåget hem kl 06. Det blir nu en helg med fulltaliga barn,  marknader och kärlek.

Trevlig helg!

Dela & Diskutera: